ДариВключете се
wool

милиони Животни използвани в модата с минимум надзор върху благосъстоянието  

Над 5 милиарда животни се използват всяка година в модната индустрия, като много от тях са подложени на жестоки практики и лоши стандарти за хуманно отношение.  

19.7.2023

Модната индустрия е един от най-големите виновници за замърсяването на околната среда и страданието на животните, както показват последните прогнозни данни на ЧЕТИРИ ЛАПИ. Животните са същества способни да изпитват различни емоции и усещания, включително удоволствие, болка, радост и страх. Всъщност много животни могат да проявяват сложни емоции като скръб и съпричастност. Чувствата на животните имат значение и трябва да се вземат предвид. 

Всяко животно е от значение. Но въпреки това, поради огромния брой животни и минималното внимание към тяхното благосъстояние, те често се третират просто като обекти. Немислимият брой от пет милиарда животни, засегнати от липсата на стандарти за хуманно отношение към животните в модата, включва: 

 • 3,4 милиарда патици и гъски, убивани за производство на пух и пера1, 2
 • 777 милиона крави, овце, агнета и кози, убивани за месо и кожа3
 • милиона животни (мериносови овце, кашмирски кози, алпаки, ангорски кози и зайци) за производството на фина вълна4
 • 107 милиона животни убивани заради ценната им кожа5
 • 3 милиона диви животни убивани за екзотични кожи6

Aнгажирайте се да се "обличате с грижа"

Животните са съзнателни същества и изпитват както физическа, така и психологическа болка

Големите числа обикновено затрудняват нашите мозъци, което може да направи пълното разбиране за степента на страданието, което милиарди животни понасят в модната индустрия, предизвикателна задача. За да поставим това в контекст, броят на животните, използвани в модата годишно, е повече от три пъти по-голям от цялото население на Индия (най-населената страна на планетата) или повече от половината от сегашното световно население.7 Изненадани ли сте?

Въпреки вече огромното въздействие на текстилната промишленост върху живота на животните, само малка част от материалите с животински произход са сертифицирани да отговарят на стандартите за хуманно отношение към животните. Например: 

 •  по-малко от 3% от световните доставки на вълна  
 • около 4% от световния пух и пера  
 • и по-малко от 1% от вълната от алпака е сертифицирана по стандарт за хуманно отношение към животните.  

Тази липса на сертифицираност показва, че хуманното отношение към тези животни често се пренебрегва и много от тях страдат поради лошите стандарти за хуманно отношение и жестоки практики като мулезирането, скубането на живо или интензивно отглеждане. 

Данни за използваните животни в модата 

Breakdown: the number of animals in fashion BG

Въздействието на текстилната индустрия 

Огромният брой на животните използвани в модата всяка година, допринася за световния натиск върху нашите планетарни граници. Животновъдството е отговорно за до 16,5% от глобалните парникови емисии ,допринасяйки значително за климатичната криза. Освен това въздействието на животновъдството върху околната среда, включително използването и замърсяването на почвата, недостигът на вода, отпадъчните потоци от замърсители и хранителните елементи като азот и фосфор, безпрецедентно заплашват климата и биоразнообразието. 

Caged mink | Fur Trade and Pandemics

Използването на материали от животински произход в модната индустрия крие и рискове за здравето на човека. През 2020 г. станахме свиделите на пряката връзка между разпространението на зоонозни заболявания и световната модна индустрия, когато COVID-19 се разпространи сред норки във ферми за ценни кожи в ЕС. Оттогава огнища във ферми за норки е имало в 10 държави, включително САЩ, Канада, Франция, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Полша, Испания и Швеция9. Интензитетът на системите за индустриално отглеждане, породен от търсенето на продукти с животински произход в модата, увеличава риска от зоонозни заболявания като COVID-19. Използването на материали от животински произход не е устойчиво в дългосрочен план. Ето защо е наложително модната индустрия да предприеме стъпки за намаляване на употребата и замяна на материалите с животински произход с устойчиви алтернативи, произлизащи от кръгови и по-щадящи  производствени системи. 

Информационна Справка За Животните Използвани В Модата

Информационна Справка За Животните Използвани В Модата

Предвид огромния брой на животните, използвани в модата ежегодно, намаляването на употребата и замяната на материалите от животнски произход е жизненоважно за бъдещото на околната среда.

Какво може да направите? 

За да създадем модна индустрия, която е грижовна към животните и планетата, ЧЕТИРИ ЛАПИ препоръчва следните основни принципи: 

 •  Търсете преизползвани модни артикули или устойчиви материали без животински произход. 
 • Пишете на любимите си брандове и ги помолете да използват устойчиви и алтернативни материали и артикули.  
 • Ако ще купувате облекло, изработено от животинска козина, кожа или пера, поне се уверете, че е сертифицирано, за да не подкрепяте жестоки практики като мулезиране и скубане на живо. И не забравяйте, че на практика за продуктите от кожа, няма стандарт за сертифициране за хуманно отношение към животните. 

С две думи, подходът за компаниите, както и за потребителите, трябва да бъде съобразен с принципа за прецизиране, намаляване и заместване.

Като потребител може да се включите в промяната на модната индустрия

Потребителите, заедно с модните брандове, ще играят решаваща роля в стимулирането на тази промяна, като подкрепят устойчиви и етични модни решения.  

Заедно можем да създадем по-устойчива и състрадателна модна индустрия, която е грижовна към животните, хората и планетата.  

Модата не само трябва да изглежда добре, тя трябва да бъде добра и към планетата и животните.

Източник

Въз основа на средни стойности от ФАО на ООН между 2016-2020 г. Въпреки че няма налични надеждни данни за това каква част от световното производство на пера отива специално за облекло, спрямо спално бельо и други сегменти, ЧЕТИРИ ЛАПИ направи консервативно предположение, че най-малко 10% от животните попадат директно в модните вериги за доставки и отразяват пазарни оценки.
2 Down and feather market – Growth, Trends, COVID-19 Impact, and Forecasts (2022-2027). Mordor Intelligence; 2023 [accessed 17 January 2023].
3 World statistical compendium for rawhides and skins, leather and leather footwear 1999-2015, The United Nations Food and Agriculture Organization; 2016 [accessed 17 January, 2023].
4 Animal Use in Fashion Fact Sheet, FOUR PAWS; 2023 [accessed 19 April, 2023]. https://media.4-paws.org/8/0/8/7/8087eb5d763358f8ef231b87c200172c17ffd4c9/2023-03_FAN_animals_in_fashion_factsheet_EN.pdf
5 Animal Use in Fashion Fact Sheet, FOUR PAWS; 2023 [accessed 19 April, 2023]. https://media.4-paws.org/8/0/8/7/8087eb5d763358f8ef231b87c200172c17ffd4c9/2023-03_FAN_animals_in_fashion_factsheet_EN.pdf
6 Animal Use in Fashion Fact Sheet, FOUR PAWS; 2023 [accessed 19 April, 2023]. https://media.4-paws.org/8/0/8/7/8087eb5d763358f8ef231b87c200172c17ffd4c9/2023-03_FAN_animals_in_fashion_factsheet_EN.pdf
7
 Worldometer – real time world statistics. [accessed 18 April, 2023]. https://www.worldometers.info/
Tackling climate change through livestock: a global assessment of emissions and mitigation opportunities; 2013 [accessed 6 February, 2023].
9
 Fashions to die for: The fur trade’s role in spreading zoonotic disease. Mongabay; 2021 [accesed 6 February, 2023]. https://news.mongabay.com/2021/09/fashions-to-die-for-the-fur-trades-role-in-spreading-zoonotic-disease/
Wear it Kind

Помогнете на усилията ни да направим модната индустрия по-хуманна към животните

Търсене