ДариВключете се
Спасена овца в Румъния

Често задавани въпроси 

Вашите въпроси и отговори към нашата кампания "Облечи се с грижа"

29.3.2022

Какво представлява мулезирането и защо се практикува?

Мулезирането е практика за осакатяване, при която млади агнета са завързвани по гръб, неспособни да се движат, докато кожата им се отстранява с остри метални ножици и без адекватно обезболяващо средство. Мулезирането е болезнено и травмиращо за животните. Тази варварска практика е измислена през 20-те години на миналия век в Австралия в опит за борба с огнищата на „flystrike“ (миаза). Миазата сама по себе си е проблем за благосъстоянието на животните, тъй като мухи-месарки снасят яйцата си в кожните гънки на овцата, което води до инфекция. Мухите-месарки съществуват по цял свят, но австралийският климат и овцете, развъждани с прекомерни кожни гънки, създават идеална среда за тях. Тези мухи са особено привлечени към кожни гънки, които задържат влага, особено фекалии и урина. Поради това засегнатите райони са предимно тези около седалището. Целта на мулезирането е кожните гънки около седалището да се отрежат така, че да се остави гола зона, където да не растат вълна и бръчки и мухите да не могат да снасят яйцата си.

Процедурата се извършва ежегодно без адекватно обезболяващо средство върху над 10 милиона агнета в Австралия. Най-лошото е, че дори не решава проблема с паразитната инфекция. Мухите пак могат да снасят яйца в други кожни гънки по тялото на овцете (така нареченото „bodystrike“).  Разберете повече!

Какво е решението на проблемите с мулезирането и миазата?

Решението е добро управление на стопанството и преминаване към наличен и по-неподатлив на миаза вид овце, за да се произвежда немулезирана вълна.

С други думи, вместо кожните гънки около задните крака на агнетата да се режат, могат да се развъждат овце без прекомерни бръчки. Тези животни са по-неподатливи на миаза и правят мулезирането ненужно.

Широко разпространеният мит, че по-сбръчканите овце произвеждат повече и по-висококачествена вълна доведе до свръхразвъждането на овце мерино в Австралия и следователно до развъждането на животни, които са силно податливи на „flystrike“. Безболезненото и достъпно решение е австралийските производители на вълна да преминат на овце без прекомерни бръчки, а марките да доставят сертифицирана немулезирана вълна.

Вече над 3000 австралийски производители на вълна работят с този вид овце и следователно не практикуват мулезиране. Според производители на вълна, които са прекратили мулезирането, преминаването към по-неподатлив на миаза вид отнема само 3-5 години и не води до загуба на количество вълна, не вреди на качеството ѝ и едновременно с това повишава благосъстоянието на животните.

Накратко, има безболезнени алтернативи, които правят мулезирането и страданието на над 10 милиона агнета всяка година ненужни.

Какво цели да постигне „ЧЕТИРИ ЛАПИ“ с тази кампания и какво мога да направя, за да помогна?

„ЧЕТИРИ ЛАПИ“ иска да сложи окончателен край на жестоката и остаряла практика на мулезиране. Повишаваме осведомеността за проблема и наличните безболезнени решения и искаме марките да се ангажират да премахнат напълно мулезираната вълна от продуктовата си гама. За това се нуждаем от ВАШАТА помощ!

Разгледайте нашия списък от над 300 марки, които са против мулезирането.

Можете да ни помогнете да убедим марките, които все още не са се ангажирали да преминат към сертифициране без мулезиране, да го направят, като подпишете нашата петиция и/или им пишете директно. След като марките поемат този ангажимент, австралийските производители на вълна ще спрат мулезирането и ще произвеждат според търсенето. Заедно можем да направим промяна за овцете и да спасим милиони агнета от осакатяване заради вълната им в най-голямата държава вълнопроизводител в света - Австралия.

На какво трябва да обърна внимание, ако искам да си купя немулезирана вълна?

Можете да проверите уебсайта на марката или нашия списък от над 300 марки, за да видите дали марката е публикувала своята позиция срещу мулезирането или дали е поела ангажимент за постепенно премахване на мулезираната вълна през следващите години. Ако не можете да намерите тази информация, най-добре директно попитайте марката!

Ако марката не се противопоставя публично на мулезирането или няма надеждно сертифициране (като RWS, ZQ Merino, New Merino или еквивалент), помолете я да поеме ангажимент да премине към сертифицирана немулезирана вълна, като подпишат нашата петиция и/или като ни пишат директно. 

Искаме марките да се ангажират с надеждни сертификати за добиване на вълна и да съобщят публично своето решение, за да изпратят ясно послание към австралийската индустрия да произвежда немулезирана вълна.

Кои марки предлагат немулезирани облекла?

Броят на марките, които не искат да произвеждат мулезирана вълна и публично се противопоставят на тази жестока практика постепенно нараства. Поради тази причина създадохме списък, който непрекъснато расте и вече се състои от над 100 международно известни марки, които са против мулезирането. Това позволява по-висока прозрачност на пазара и помага на хората да проучват любимите си марки, за да вземат информирано решение за покупка.

Можете да разгледате нашия списък от над 300 марки тук.

Ако знаете други марки, които заемат публична позиция срещу мулезирането (чрез уебсайта им, магазините или продуктите им), можете да се свържете с нас тук, за да ни предоставите съответната информация. След това ще я качим и ще ги категоризираме или като „заели позиция срещу мулезирането“, или като по-прогресивната категория „поели ангажимент за постепенно премахване на мулезираната вълна“.

Какво могат да направят марките, за да помогнат на овцете, използвани за вълна?

Марките трябва да говорят публично против мулезирането (на уебсайта си, в политиката си за хуманно отношение към животните и т.н.) и да приведат тази позиция в действие, като се ангажират с поетапно премахване на мулезираната вълна от веригите си за доставка. Работата с и разчитането на системи за прозрачност и проследимост, като отговорния стандарт за вълна (RWS), New Merino, ZQ или еквивалент, е от съществено значение, за да се гарантира, че вълната не е била мулезирана и не е била смесвана с мулезирана по веригите за доставка.

Как допринасят „ЧЕТИРИ ЛАПИ“ за подобрението благосъстоянието на животните в модната индустрия?

Благодарение на съвместната ни работа с други организации за защита на животните и самата модна индустрия и промотирането на кампания за промяна заедно с нашите поддръжници, модни дизайнери и потребителите, „ЧЕТИРИ ЛАПИ“ успя ефективно да насочи индустрията към по-добри грижи за животните. От 1988 г. насам се застъпваме за животни, които са малтретирани заради козината им, или по-общо казано, заради модната индустрия. Съвсем наскоро успешно насърчихме почти всички големи европейски марки да прекратят използването на пух от живо скубани или насилствено хранени гъски.
 
Чрез нашата глобална кампания Wear it Kind ние се ангажираме директно с модни и текстилни марки, производители на вълна и заинтересовани страни от индустрията, за да проведем открит диалог за това как хуманното отношение към животните може да се превърне в основна част от модната индустрия.

„ЧЕТИРИ ЛАПИ“ включват своя опит, действат от името на животните и помагат за вдигането на летвата в рамките на международно признатите стандарти за сертифициране на текстил, като насърчават устойчиви решения.

Няма ли закони за хуманно отношение към животните, които защитават агнетата от мулезиране?

Въпреки че съседът на Австралия Нова Зеландия забрани мулезирането със закон през 2018 г., тази практика все още се използва широко в самата Австралия, осакатявайки над 10 милиона агнета всяка година.

Въпреки че ЧЕТИРИ ЛАПИ призовават за по-добри закони за хуманно отношение към животните, постигането и прилагането на ефективно законодателство може да отнеме десетилетия. Затова искаме марките да насърчават прозрачност, защото по този начин даваме възможност на потребителите да вземат правилното решение още днес. Животните вече не могат да чакат!

Каква е разликата между прозрачност и проследимост по отношение на защитата на животните и сертифицираната немулезирана вълна?

Прозрачността, която позволява по-добри стандарти за хуманно отношение към животните, включва опериране по начин, по който потребителите могат ясно да видят дали дадена марка или търговец на дребно цени и осигурява необходимата защита на животните. Например, марките трябва да публикуват ефективни политики за защита на животните или хуманно отношение към тях, както и информация за това какви стандарти за грижа се прилагат.

Проследимостта е проследяването на неща като вълна в рамките на веригата за доставки и следенето и споделянето на техните документи, например за произход и прилаганите стандарти.

Овце в Австралия

Научете повече за мулезирането

Тук

Търсене