ДариВключете се
Дете с агне в ръка

Как да се обличате с грижа : Безплатен наръчник за пазаруване

Наръчник за пазаруване, който показва грижа в света на модата, предоставен от „ЧЕТИРИ ЛАПИ“.

5.5.2021

Никога досега не е било по-лесно да пазарувате без жестокост благодарение на всички тези опции, които предлагат грижа за животните, а още по-хубавото е, че на пазара изникват нови всеки ден. Използвайте нашия наръчник на Wear it Kind, за да научите как можете да демонстрирате повече състрадание в света на модата.

НАПРАВЕТЕ ОГРОМНА ПРОМЯНА С 5 ПРОСТИ СТЪПКИ!

 1. Потърсете по-устойчиви растителни влакна като органичен или рециклиран памук и коноп - тези тъкани не вредят на планетата и се съдържат в множество модни артикули.
 2. Изберете рециклиран полиестер - универсален, здрав плат, произвеждан чрез рециклирането на изхвърлени пластмасови бутилки и други пластмасови отпадъци. Рециклираният полиестер превръща един от най-големите проблеми за света - пластмасовите отпадъци - в едно от най-добрите си решения!
 3. Обичайте повторната употреба! Да се обличаме с грижа не означава да се разорим. Пробвайте правилото 80:20 - 80% втора употреба и 20% нови и с грижа - можем да сме внимателни с планетата и с портфейлите си.
 4. Пазете океаните, реките и езерата всеки път, когато перете дрехите си! Използвайте торбичка за пране в пералнята, за да уловите вредните микрофибри и да спрете замърсяването с микропластмаса.
 5. Изразете мнение! Вече имате любима марка, която искате да направи повече? Кажете им го! Именно вашият глас може да е мотивацията, от която се нуждаят, за да направят своите продукти по-добри за животните, хората и планетата.
Мъж с дреха, която е направена с грижа към животните

Топли изолирани дрехи направени с грижа към животните стават все по-достъпни!

За повече съвети как да се обличаме с грижа прочетете текстовете по-долу.

Облекло за разходка и спорт

Днес облеклата за разходка и спорт се носят повече от всякога, но макар и да е практично и изключително удобно, може да има пагубно въздействие върху животните и околната среда. Това е така, само ако не ги носим с грижа.

Потърсете артикули, изработени от рециклирани пластмаси като Econyl - топъл, адаптивен и иновативен продукт, направен изцяло от отпадъци от океана и депата! Изработва се чрез рециклиране на промишлена пластмаса, отпадъци от тъкани и изхвърлени или изгубени рибарски мрежи. Веднъж изоставени в морето, тези „призрачни мрежи“ оцеляват изключително дълго време, като улавят и убиват животни като костенурки и делфини.

Като изберете рециклирана пластмаса, вие не само ще изглеждате страхотно, вие ще се чувствате страхотно, като знаете, че помагате за почистването на нашите океани и земята! За да научите повече за „призрачните мрежи“, гледайте „Seaspiracy“ по Netflix.

Можете също така да избирате продукти, направени от канава или пълнеж като Primaloft® - по-устойчив източник на термоизолация за платове и дрехи.

Палта и плетени облекла

Рециклираният полиестер, конопът и органичният или рециклираният памук са чудесни възможности за тази сфера. Ако наистина искате външния вид и допира на кашмира без жестокостта, то растителният кашмир е точно за вас - революционен продукт, направен от окара, вторичен продукт от производството на тофу.

За тези, които искат да продължат да носят вълна, поне се уверете, че е немулезирана! Разгледайте списъка „Марки против мулезирането“, за да видите кои марки заемат позиция срещу мулезирането.

И нека не забравяме това, което е вътре в палтата - Primaloft® е чудесна алтернатива на пуха за поддържане на топлина!

Разгледайте списъка Марки, против мулезирането, за да видите кои марки заемат позиция срещу мулезирането.

Обувки, колани и чанти

Гамата от алтернативи за кожа, без жестокост към животните, на пазара непрекъснато нараства. Ето само някои от невероятните налични растителни алтернативи.

 • Piñatex е издръжлив продукт, изработен от ананасови листа, който изглежда като кожа. Разработен в Италия, този материал става все по-популярен сред дизайнери, търговци и потребители, а през 2019 г. универсалният магазин H&M пусна гама от ботуши и якета, изработени от пинятекс и други еко материали.
 • Кожа от ябълкови кори – друг иновативен продукт, който се появи на пазара. Изработена от отпадъчните за хранителната индустрия обелки от ябълки, кожата от ябълки е здрава, хипоалергична и 100% биоразградима.
 • Кожата от гъби, или мицел, е друга нова алтернатива, която може да промени бъдещето на модния свят. Въпреки че това е сравнително нова технология, прототипните чанти, колани и други аксесоари с кожа от мицел бяха пуснати през 2019 г. и скоро след това започнахме да ги виждаме навсякъде.
 • За любителите на кафето е възможно скоро да има друг начин да се насладят на зърната, които толкова обичат! Разработена за пръв път от немската компания Nat-2, кожата от кафе превръща отпадъчен продукт от световния пазар на кафе в универсална и устойчива алтернатива на животинската кожа.
 • Коркът е друга по-устойчива алтернатива, която не само изглежда страхотно и се представя добре, но и не вреди на планетата. Не е изненадващо, че все повече марки прибягват към корка за своите дизайни и че започваме да го виждаме все по-често по рафтовете.

И това е само началото на един постоянно разрастващ се списък! Тъй като все повече хуманни алтернативи изникват на пазара, е добре да следите за кожа, изработена от кокосови орехи, кактуси и листа от тиково дърво, и това са само някои от примерите.

Ежедневни дрехи и такива за топло време

 • Ленът от дълго време е един от етичните избори на модните експерти. Той има силни показатели за устойчивост и, за разлика от много от дрехите, налични в магазините днес, може да се носи отново и отново и пак да изглежда страхотно!
 • Материите лиосел и модал, известни под марката Tencel, са по-нова алтернатива. Произведени чрез обработката на дървесна маса, материите лиосел и модал са изключително меки и не се измачкват.
 • Микрокоприната е революционен продукт, който улавя уникалните свойства на коприната, без да се вреди на което и да било животно. Изучавайки начина, по който паяците плетат копринени нишки, Bolt Threads, създателите на микрокоприната, имитират природата, за да създадат зашеметяващи платове, които се предпочитат от етичните модни дизайнери като Stella McCartney.

Когато търсите шапки, с които да се предпазите от слънцето и да изглеждате страхотно с всяко облекло, ютата, сламата и органичният памук са точно за Вас. Тези три материала са универсални, здрави и не вредят на растението.

Чрез нашата платформата за оценяване на марки Добре върху теб, можете да намерите марки, които се грижат за всички живи същества.

Меринска овца

Искате да направите повече?

Посетете нашата страница и вижте конкретните дейности

Тук

Търсене