ДариВключете се
Заек

Състраданието винаги е на мода 

Защо трябва да се обличаме с грижа 

Никое животно не заслужава да страда в името на модата, а потребителите все по-често търсят дрехи, които не вредят на хората, животните или околната среда. 

Очаква се марките да заемат позиция по важните за нас въпроси и е все по-малко вероятно да закупуваме от марки, които противоречат на нашите етични принципи.

Истинската етична мода съдържа в себе си уважение на правата на човека, опазване на околната среда и хуманно отношение към животните. Модата не само трябва да изглежда и да се чувства невероятно, тя трябва да бъде невероятна. Хората, животните и околната среда вече твърде дълго са тайните жертви на индустрията за милиарди долари.

Но това се променя с всеки ден и бъдещето на модата е грижата.

Заедно хората, дизайнерите и марките могат да изградят етично модно движение, чрез което да гарантират, че защитата на животните е ключов приоритет и да стимулират грижата в тази индустрия! 

Животните

Над два милиарда животни губят живота си заради света на модата и текстила годишно и много от тях страдат по безброй начини в името на облеклото.

Липсващата част.


Постоянно виждаме сцени, които показват жестоко отношение към животните. Не е изненадващо, че поколенията стават все по-загрижени за благосъстоянието на животните модната индустрия. Модната индустрия може да се промени! 

Хората

Работата на приблизително 75 милиона души се състои в изработката на нашите дрехи, а 80% от тях са млади жени. Повечето от тези хора са експлоатирани, живеят в бедност и работят в опасни условия.

Повече доброта за хората.


Нарушенията срещу правата на човека са широко разпространени и рядко съществуват основни мерки за здравословни и безопасни условия. Трябва хората и животните да са по-добре защитени при производството на облекла.

Планетата

Всяка година се изработват 150 милиарда дрехи, повечето от които отиват на сметището. Всички химикали и материали използвани за изработване на дрехи имат опустошителни вреди за околната среда.

Нашата околна среда страда в името на модата.


Това, в комбинация с емисиите на парникови газове, резултат от производството на облекла, които се равнят на цели 10% от глобалните емисии, влошава този проблем и оказва допълнителен натиск върху крехките ни екосистеми. 

Поемете ангажимент към Wear it Kind и се присъединете към глобалното движение на хора, дизайнери и марки, ангажирали се да гарантират, че хуманното отношение към животните е установено като основен трети стълб на етичната мода.

„Не може да се нарече „етично“, ако животно е страдало по време на процеса“ 

Джесика Медкалф, мениджър за глобална корпоративна ангажираност, международна организация ЧЕТИРИ ЛАПИ.

Заедно можем да направим промяна!

Като глобална общност ние създаваме по-добър свят за всички, а това включва и животните. Променяме света към #WearItKind!
 
Вижте тук за повече подробности относно това как модната индустрия може да бъде по-състрадателна към животните и какви са наличните решения за някои от най-належащите въпроси за хуманното отношение към тях.

Какви са проблемите?

Агнета

Овча вълна

Овцете са сложни създания, които често биват третирани с непоносима и неприемлива жестокост. 


Още
Норки в клетка

Козина

Развъждането на животни, заради козината им, както и улавянето им от дивата природа за производство на модни или луксозни артикули е жестоко, неетично и ненужно 


Още
Кожа от крава за кожената индустрия

Кожа

Замисляли ли сте се през какво преминават дивите и селскостопанските животни, използвани във веригите за обработка на кожи? 


Още
Гъски

Пух

Знаете ли, че за потребление годишно се отглеждат над 600 милиона гъски и над 3 милиарда патици? 


Още
More

Научете повече

Дете с агне в ръка

Как да се обличате с грижа

Наръчник за пазаруване, който показва грижа в света на модата, предоставен от „ЧЕТИРИ ЛАПИ“.


Още
Заек

Често задавни въпроси

Въпросите и отговорите за нашата кампания


Още
Smiling girl

По-състрадателната мода започва с вас!

Заедно, хора, дизайнери и модни марки могат да създадат модно движение, осигуряващо защита на животните!


Още
Агне

Работим заедно за съпричастност в модата

Информация за модните марки и търговци


Още
Pledge to Wear It Kind!

По-състрадателната мода започва с вас. 

Носете това, което цените. Носете го с грижа.

Поемете ангажимент!

Източник

[1] Brands in Motion 2019, ‘The new brand loyalty,’ https://we-worldwide-arhxo0vh6d1oh9i0c.stackpathdns.com/media/446450/brands-in-motion-2019-whitepaper.pdf
[2]
 Future of Sourcing 2019, ‘The rise of the ethical consumer and why businesses need to follow,’ 

Търсене